Beschrijving
Nijmeegse Vierdaagse vlag 200x300cm
Dit formaat vlag is geschikt voor vlaggenmasten van 7 en 8 meter hoog. Wij produceren deze vlaggen op 115 grams glanspolyester, dit doek geeft de mooiste kwaliteit print. De print is full colour, onze printers zijn van topkwaliteit, de doordruk naar de achterzijde is ruim 95%!
De Vierdaagse vlag en feestversiering van dit Nijmeegse evenement is groen met een oranje kruis in het midden. Groen en oranje zijn de kleuren van de wandelbond die de 4daagse al sinds 1909 organiseert. Deze kleuren staan voor:
Groen staat voor het militaire karakter van de Vierdaagse. Oorspronkelijk is dit evenement namelijk begonnen als een militaire mars. De groene kleur benadrukt de verbondenheid met de krijgsmacht en de traditie van discipline en doorzettingsvermogen.
Oranje symboliseert de verbondenheid met het koninklijk huis en de nationale trots. Oranje is uiteraard de prominente kleur van Nederland en wordt vaak geassocieerd met nationale vieringen en koninklijke aangelegenheden.
De Nijmeegse Vierdaagse, sinds 2021 vaak aangeduid als de 4Daagse en officieel bekend als de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, is een vierdaags wandelevenement dat jaarlijks sinds 1909 plaatsvindt en begint op de derde dinsdag van juli. Dit oudste en meest bekende vierdaagse wandelevenement in Nederland is tevens de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld en staat inmiddels ook bekend als The Walk of the World. Elk jaar nemen deelnemers uit ongeveer tachtig landen deel, waaronder een groot aantal militairen.
Achtergrond
Van 1890 tot 1940 was Nijmegen, na Den Haag, de belangrijkste 'Indische' stad. De Europese tak van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), de Koloniale reserve, had sinds 1890 Nijmegen als standplaats. Vanaf 1911 betrokken ze de Prins Hendrikkazerne. De Koloniale Reserve stond tevens aan de basis van de Nijmeegse Vierdaagse.
Drie jaar later vertrok de Vierdaagse vanuit Utrecht. Op de derde dag liepen de deelnemers toen vanuit Ede via de Betuwe naar Nijmegen om daar vervolgens in de Prins Hendrikkazerne, thuisbasis van de Koloniale Reserve, te overnachten. Op de laatste dag werd er gewandeld door de omgeving van Nijmegen en was de kazerne opnieuw het eindpunt.[1]
In 1928 werd voor het eerst een Vlaggenparade gehouden als officiële opening van de Vierdaagse. Ook deze traditie werd ingevoerd door de Koloniale Reserve. De parade werd gehouden op het binnenterrein van de Prins Hendrikkazerne en later op het exercitieterrein. Militair tehuis Insulinde, voor terugkerende KNIL militairen, werd in 1918 in Hees gesticht. In 1951 werd de Koloniale Reserve opgeheven.
De Vierdaagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer. In de week dat de Vierdaagse Nijmegen wordt gehouden worden in de binnenstad van Nijmegen ook de Vierdaagsefeesten (voorheen Nijmeegse Zomerfeesten) gehouden. In de diverse doorkomstgemeenten van de Vierdaagse Nijmegen worden ook festiviteiten georganiseerd. Vele honderdduizenden supporters van de Vierdaagse zijn de hele Vierdaagseweek in de regio aanwezig.
Gebouw en terreinen van De Vereeniging aan het Keizer Karelplein in Nijmegen zijn langjarig start- en finishplaats en onderkomen van de organisatie geweest. Inmiddels is dat verplaatst naar de nabijgelegen Wedren, waar met tijdelijke voorzieningen veel meer ruimte is gecreëerd, ook in het aangrenzende Julianapark en op het Vierdaagseplein. Gestart wordt in afstandsblokken 's ochtends vanaf 4.00 uur; de uiterli
Kenmerken: Kopen in Hardenberg